La proposta d’H Arquitectes gaunya el concurs de la Lleialtat Santsenca
10 octubre, 2012
La proposta arquitectònica d’H Arquitectes que porta el lema Hora del Pati, ha estat la guanyadora del concurs d’idees convocat per l’Ajuntament de Barcelona per transformar l’edifici de l’antiga Lleialtat Santsenca, situat al número 31 del carrer d’Olzinelles, en un nou equipament per al barri de Sants.
El projecte ha estat escollit entre 73 propostes que han concorregut a aquest concurs per un jurat format per tècnics municipals i especialistes en arquitectura externs. Els criteris que han servit per escollir la proposta guanyadora han estat la qualitat arquitectònica, el compliment del programa d’usos prèviament establert, l’eficiència energètica i el cicle de vida dels materials, la coherència i la factibilitat constructiva, i finalment, el cost econòmic de l’actuació. De fet, la proposta guanyadora manté i potencia la imatge històrica de l’edifici, que és molt valorada entre els veïns i les entitats del barri. Però alhora, intervé de manera decidida en l’adequació als nous usos i aconsegueix un gran equilibri entre el que és nou i el que es conserva. La proposta també esponja per dins l’edifici generant espais amplis i lluminosos, sobretot a la zona històrica. D’aquests espais destaca l’espai principal que fa de benvinguda i distribuïdor, que li dóna un gran caràcter a tot l’interior. Els criteris de sostenibilitat formen part instrínseca de la proposta.
La Lleialtat Santsenca, una de les prioritats polítiques del govern de Sants-Montjuïc i una aposta del regidor Jordi Martí, té una superfície útil d’uns 1.650 m2. El programa funcional per retornar al barri de Sants aquest equipament ha estat dissenyat pel grup d’arquitectes Col·lectiu La Col mitjançant un procés participatiu amb entitats i veïns que ha coordinat la Plataforma Lleialtat Santsenca. Aquest programa preveu la creació d’un gran espai de relació, amb servei de bar, una sala polivalent, una sala taller, bucs d’assaig, un centre de documentació i recerca, espai per a joves i per a infants, espai multimèdia, sales de reunió i zones de serveis (que inclouen lavabos, magatzems, i altres instal·lacions).
Un edifici amb història
L’edifici de l’antiga cooperativa de la Lleialtat Santsenca està protegit pel Catàleg de Patrimoni Arquitectònic. Aquest edifici, actualment desocupat i tapiat, a l’espera de la remodelació que se n’ha de fer, és obra de l’arquitecte Josep Alemany (autor entre d’altres edificis, de El Molino), i data de 1927. Té planta baixa i pis, és cantoner i d’estil anomenat eclèctic. Constitueix un referent més de l’arquitectura de les darreries del noucentisme que es va posar de moda a la ciutat de Barcelona pels volts de l’Exposició de 1929.
Tot i que té les característiques d’un palauet, la Lleialtat Santsenca va ser construïda per fer les funcions de cooperativa. De fet, va ser una de les primeres que es va obrir a Sants, i va exercir com a centre de serveis per al barri, ja que a la planta baixa hi tenia el servei de cooperativa de consum, i a la planta primera, tal com passava en moltes altres cooperatives de l’època, l’espai que feia les funcions d’ateneu cultural. Posteriorment va tenir altres usos, que van propiciar algunes modificacions en la seva morfologia inicial, per exemple, va acollir una fàbrica de torrons, més tard cap als anys 50 la sala de festes Bahia i posteriorment, als 80, una discoteca.
El Districte de Sants-Montjuïc té la ferma intenció de retornar al barri de Sants aquest centre d’activitat que havia estat la Lleialtat, i per això ja ha iniciat els procediments per donar-li vida. Escollit ja l’equip redactor, el següent pas serà ara redactar l’avantprojecte. El calendari preveu tramitar el projecte de remodelació durant l’any 2013 per tal de realitzar les obres durant l’any 2014 i amb l’objectiu que al 2015 pugui entrar en funcionament. Atenent a les recomanacions de la fitxa del Catàleg de Patrimoni, aquest edifici, que per la seva qualificació urbanística pot acollir un equipament sempre i quan respecti el patrimoni, la reforma ha de recuperar i respectar els elements estructurals originals, i mantenir la volumetria.
El pressupost d’aquesta actuació és de 4,05 milions d’euros.