La nova Plaça de les Glòries pren vida

15 desembre, 2014

La finalització de la urbanització provisional de la part sud de la plaça permetrà posar a disposició dels ciutadans espais que fins ara han estat ocupats per les obres fruit de l’enderroc de l’anella viària.

El projecte de tots els espais públics urbanitzats (el Jardí de les Alzines, l’illa central i el triangle enjardinat entre Diagonal i Gran Via) és dels arquitectes de la Direcció de Projectes d’Hàbitat Urbà. S’hi sumen els projectes elaborats per joves equips d’arquitectes. Com a criteri s’ha primat la reutilització de materials i el reciclatge de materials: la majoria dels bancs, papereres i fanals son reutilitzats de la pròpia plaça o d’altres zones en obres i s’ha aprofitat el formigó de l’anella viaria matxucat per fer les pedres que omplen els gabions que envolten el Jardí de les Alzines

Es tracta de nous espais de gaudi i ús social que estaran a disposició dels ciutadans fins a la realització definitiva del projecte Canòpia Urbana redactat pels arquitectes Anna Coello %2B Agence Ter, i de l’execució dels túnels viaris que soterraran els trànsit de la Gran Via.

L’umbracle: espai d’ombra i punt de trobada

El nou umbracle, projecte dels arquitectes Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectes, està situat a la banda mar del nou espai alliberat després de l’enderroc de l’anella de la plaça de les Glòries, davant del DHUB. Aquest edifici provisional, a l’espera de la configuració definitiva prevista pel projecte Canòpia Urbana, és un espai efímer que vol esdevenir un nou centre de reunió ciutadana, singularitzant l’accés a l’estació de metro Les Glòries, tot oferint un espai d’ombra i aixopluc amb capacitat d’allotjar activitats.

L’espai es configura en set mòduls amb elements lleugers suspesos a l’interior, amb lones i tensors. Dels set mòduls, quatre són impermeables, de manera que habiliten l’artefacte els dies de pluja. La resta està especialment dissenyada per garantir ombra fins i tot els dies més desfavorables de radiació solar. En aquest sentit, la il·luminació juga un paper fonamental i la pèrgola projecta llum tant a la lona blanca exterior com a les lones interiors, emfasitzant així la volumetria del conjunt.

La pèrgola, que s’il·lumina de forma autosuficient, es configura en set mòduls creats amb lones de colors. A més, també té un espai reservat per a projectar-hi informació. Les lones s’han dissenyat amb la col·laboració de Neil Harbisson. L’artista, que només hi veu en blanc i negre, va dissenyar l’Eyeborg, una tecnologia que el permet identificar cada color amb un so i que es pot aplicar a la pèrgola. A través de l’aplicació Eyeborgapp (http://www.eyeborgapp.com/) es poden escoltar els sons que corresponen a cada color de la lona.

Les lones perimetrals actuen com a suports informatius i inclouen missatges entorn a l’actualitat cultural dels entorns de Glòries.

El Jardí de les Alzines ja es podrà començar a visitar

A la cruïlla dels carrers de Casp, Los Castillejos i la Gran Via, davant del nou Mercat dels Encants s’aixeca aquest nou espai verd, que serà visitable inicialment només en la seva plataforma superior.

Es tracta del Jardí de les Alzines, que abraça 7.650 m2 i garanteix un espai d’aprovisionament a les prop de dues-centes alzines que formaven part de l’antiga plaça de les Glòries a l’interior de l’anella viària, ara ja, part de la història de la ciutat, fins a la seva definitiva ubicació en el futur parc previst pel projecte Canòpia Urbana”.

El Jardí inclou un nou espai per a l’estada, el passeig i el descans, enmig d’un alzinar i en un espai caracteritzat pels gabions de pedra que configuren l’entorn, els elements de repòs i la caseta de jardineria. L’espai compta amb 15 bancs, 8 papereres, 19 fanals d’enllumenat, així com 4.100 m2 de vegetació i arbrat, amb 193 exemplars alzines i 15 tipuanes. Compta també amb tres taules de pic-nic i una zona de conte-contes i cançons

Aquest espai romandrà obert al públic cada dia de les 10 del matí fins al capvespre. Durant el cap de setmana es podrà visitar parcialment.

Més informació: http://glories.bcn.cat/un-jardi-dalzines-al-costat-del-mercat-dels-encants/

Nou Punt d’Informació Turística, lloguer de bicis i exposició

La urbanització provisional a la banda mar de Glòries inclourà un nou Punt d’Informació Turística situat dins l’illa Casp – Cartagena – Meridiana – Gran Via, a tocar del jardí de les alzines, que estarà gestionat per Turisme de Barcelona.

Aquest edifici, projectat i construït a partir de solucions constructives de fàcil muntatge i desmuntatge, allotjarà activitats i serveis de l’àmbit de la plaça de les Glòries així com d’un punt de lloguer de bicicletes. L’espai inclou 36 metres de llargada per 10 d’amplada, de planta lliure, amb un accés principal que travessa l’espai transversalment. A través de portes d’entrada en els extrems de la peça, l’edifici permetrà també un segon accés longitudinal a l’interior. Es tracta d’un edifici provisional projectat del despatx d’arquitectura Peris Toral arquitectes.

Més informació: http://glories.bcn.cat/el-nou-punt-dinformacio-de-les-glories-al-detall/

Nou espai enjardinat a la cruïlla Diagonal/Gran Via/Ciutat Granada

Es tracta d’una zona enjardinada de 2.950 m2 que s’incorpora a la urbanització provisional de la plaça de les Glòries, i que compta amb 14 bancs, 3 papereres, 13 fanals d’enllumenat, així com 945 m2 de vegetació.

L’arbrat inclou exemplars que formaran part del futur projecte Canòpia Urbana, i que des d’aquest emplaçament esperaran a la realització definitiva del projecte Canòpia Urbana redactat pels arquitectes Anna Coello %2B Agence Ter, per poder-s’hi incorporar amb un port / mida ajustat al què preveu aquest projecte.

Aquests arbres són, entre d’altres: 5 tipuanes, 12 Schinus Molle, 17 Pyrus Calleriana. L’espai també compta amb enfiladisses, trepadores, i 5.847 plantes de port petit. L’espai està obert al públic des del dijous 14 de desembre.