Inaugurem el Born Centre Cultural

09 setembre, 2013

Els assistents a l’acte han pogut contemplar la representació de l’espectacle L’Auca del Born”, dirigit per Jordi Casanovas, i que recrea el setge que va viure la Barcelona de 1714.
L’alcalde ha qualificat el dia d’avui de molt important per la ciutat i el país” per la inauguració del Born Centre Cultural, que serà l’epicentre de la celebració del Tricentenari dels fets de 1714, una commemoració que impulsen, de manera conjunta, Ajuntament de Barcelona, Generalitat i molts altres pobles i ciutats de Catalunya.
El Born Centre Cultural”, ha dit Trias, un equipament llargament esperat i reivindicat ja és una realitat” i ha afegit és un autèntic privilegi viure l’obertura d’aquest espai ple d’història com a centre cultural”. Per a l’alcalde el Born Centre Cultural ens enlaira i projecta al món com el que som i volem ser: la capital de Catalunya, una ciutat de cultura, coneixement, creativitat, innovació i benestar”. Com ha explicat Trias, aquest nou espai és el resultat de molts anys de treballs i ha agraït a totes les persones implicades per fer-ho possible, com el conseller de Cultura i exregidor, Ferran Mascarell, l’historiador Albert García Espuche, el director del Born Centre Cultural, Quim Torra, i a tota l’àrea de cultura de l’Ajuntament.
El Born Centre Cultural, és un bon exemple de l’ambició, la gosadia i l’audàcia, que hem de tenir sempre com a país i, especialment, com a capital de Catalunya”, és un espai que ens transporta i recupera la memòria de la Barcelona de 1700, un exemple de com vivia aquella gent, i il·lustra el treball, l’esforç, l’ambició i la unitat que projectaven els barcelonins i barcelonines, que ens il·lustra un món d’oficis en una ciutat de comerç i de futur. Una ciutat que vivia del treball de la seva gent. Barcelona és, com ara fa 300 anys, un centre neuràlgic i vibrant del sud d’Europa i la Mediterrània, tal i com ara tenim l’oportunitat de descobrir a través d’aquest magnífic Centre Cultural”, ha dit l’alcalde.
L’alcalde ha explicat que no s’ha triat el dia d’avui per a la seva inauguració a l’atzar, s’ha cregut que era un bon moment fer-ho a les portes de la Diada Nacional de Catalunya, que commemora els fets de 1714, uns tràgics esdeveniments que han marcat profundament la història moderna de Catalunya, aquestes pedres en són testimoni. Som hereus d’aquell context polític, cultural, artístic, comercial i econòmic de la Barcelona moderna”.
L’alcalde ha destacat el doble valor patrimonial de l’espai: d’una banda, el jaciment arqueològic, únic a Europa pel que fa a les seves dimensions i estat de conservació; i d’altra, la magnífica i sòlida estructura de ferro, que ha permès que sobrevisquessin aquestes runes. Trias s’ha mostrat també convençut que tothom, veïns i veïnes del Born, barcelonins i barcelonines, i també visitants de tot el món, trobaran motius per visitar el Born, un espai polivalent, obert als veïns i veïnes del barri.
Som a les portes de la Diada Nacional de Catalunya, en la qual molts catalans posarem una vegada més de manifest els nostres anhels de llibertat”, ha dit Trias afegint que aquest any però no serà una Diada qualsevol. Barcelona, la capital de Catalunya, vol estar al costat de tots els catalans i catalanes que reivindiquen el dret a decidir un futur més just i lliure per Catalunya”, ha afirmat, recordant que els catalans de 1714 no van voler renunciar mai als seus somnis de prosperitat i llibertat, i els catalans del segle XXI continuem tenint intactes aquests somnis de llibertat”.
L’alcalde ha demanat que el record d’aquest espai ens doni impuls i força, però també seny i intel·ligència, per assolir la plenitud dels nostres drets com a poble. És el millor homenatge als herois i defensors de Catalunya de fa 300”.
Finalment, Trias ha destacat la necessitat de treballar plegats, emulant l’esforç i la feina d’aquells barcelonins i barcelonines per tirar endavant una Catalunya pròspera i de futur. Desitjo que la potència, l’espectacularitat i la història que atresora el nou Born, ens acompanyin per aconseguir els nostres desigs de llibertat que tant anhelem com a poble”.