Glòries, de nus viari a gran espai obert

08 abril, 2013

L’espai que ocupa la plaça de les Glòries equival a 13 illes de l’Eixample. A les bases del concurs per reformar-la que publica l’Ajuntament es preveu convertir-la en un gran parc. Veure vídeo
És un dels criteris que el jurat de prestigi (en què també participen els veïns) que haurà d’escollir el projecte guanyador tindrà en compte. La nova plaça de les Glòries tindrà un sol nivell, on es maximitzarà l’espai verd. També s’eliminarà el trànsit privat a la superfície, fet pel qual els projectes hauran de preveure la construcció d’un túnel per soterrar la Gran Via.
El concurs prioritza que els projectes presentats compactin els equipaments amb edificis multifuncionals, i que totes les noves construccions siguin coherents amb els volums edificats de l’entorn.
De fet, s’ha redactat respectant el Compromís de Glòries del 2007 i, per tant, es mantindrà la superfície destinada a espais verds, equipaments i habitatges protegits.
El veredicte es coneixerà al febrer del 2014, i el pressupost total de la licitació arriba als 331.000 euros. En aquesta partida s’inclouen les primes de participació per als concursants, així com el premi de 40.000 euros per al projecte guanyador.
Una transformació a tocar
La publicació del concurs coincideix amb la propera inauguració de diversos equipaments que transformaran la fesomia i els usos de la plaça.
Per exemple, el Disseny Hub Barcelona, que s’ha de convertir en el potenciador i referent per als professionals del disseny. O el nou Mercat dels Encants, on els paradistes es podran instal·lar aquest mateix mes i que es preveu que s’inauguri abans de l’estiu.
Però una de les transformacions que més impacte visual tindrà serà l’enderrocament de l’anell viari, previst per a finals d’aquest any.
Tot plegat, juntament amb el projecte guanyador, permetrà que les Glòries recuperi l’ús original que en el seu moment va dissenyar Ildefons Cerdà: un espai de centralitat, on conflueixen les tres avingudes principals de la ciutat, però on les persones són protagonistes.