Engeguen les activitats infantils a la plaça del Sol per promoure diferents usos

14 maig, 2015

El districte de Gràcia ha iniciat les activitats de dinamització infantil que es desenvoluparan, cada tarda, la plaça del Sol amb l’objectiu de promoure diferents usos a l’espai públic d’aquesta plaça emblemàtica de la Vila de Gràcia, i sobretot amb la voluntat d’incrementar la presència de públic familiar i infantil a les tardes, un cop s’acaba l’horari escolar.
Aquesta plaça ha finalitzat, recentment, una operació de reforma que ha inclòs la renovació de mobiliari urbà -escocells, l’arbrat i les escales d’accés a l’aparcament que hi ha al subsòl de la plaça-i la retirada de la pèrgola de la banda Llobregat de la plaça, generant-se un espai més obert i diàfan a disposició de tots els ciutadans que visiten l’espai, i veïns i veïnes que viuen a la plaça. Aquesta intervenció ha tingut un pressupost de 324.000 euros.
La remodelació de la plaça ha inclòs també la introducció de punts de flors amb la voluntat de renaturalitzar aquest espai. El projecte ha buscat una intervenció serena però contundent, a fi de millorar un espai urbà que patia certa degradació. L’objectiu ha sigut retirar els elements obsolets, substituir algunes parts del paviment i del seu mobiliari urbà i endreçar el conjunt de l’ordenació de l’espai, incloent les terrasses.
La regidora de Gràcia, Maite Fandos, ha destacat que aquesta plaça, que registra un ús intens, és un punt de referència per a la vida quotidiana de molts graciencs i gracienques però alhora és un espai de trobada pels visitants que volen gaudir de la vida nocturna de la plaça”. Això s’ha de conjugar promovent diferents usos de l’espai més diürns, tot mantenint l’activitat de les diferents terrasses que hi ha a l’espai”, ha conclòs.
Per això, en el projecte de reforma ja es va incorporar la reproducció, en el paviment, de jocs tradicionals per promoure usos més veïnals i infantils. A més, el districte ha contractat una empresa especialitzada en dinamització infantil que ajudarà a generar aquest canvi d’usos a través de promoure la participació de nens i nenes en diferents activitats lúdiques.
Els monitors, que inicien la seva activitat cap a les 17 hores cada tarda, disposen d’un ‘quiosc de jocs’, que conté diferents materials, que juntament amb els dibuixos del paviment permetran promoure el joc familiar, fent activitats compartides entre nens i pares, tot fomentant la convivència i la coresponsabilitat a l’espai públic compartit, el joc d’exterior i les propostes de joc cooperatiu.
Aquest quiosc és un bagul amb rodes per facilitar el seu transport -similar a un carro gelat antic, que es recollirà a la nit-, i que conté:

– jocs populars i tradicional: xapes, bales, baldufes, patacons
– jocs psicomotrius: cordes, gomes, xanques, malabars, twister
– jocs populars d’arreu: billar holandès, criquet etc.
– jocs al paviment de la plaça: xarranca, tres en ratlla…

Les famílies podran disposar dels materials sense mostrar cap acreditació, i s’apel·larà a la cura i l’educació dels seus fills envers la responsabilitat sobre el material. A més, es facilitarà informació a través d’un fulletó per explicar el funcionament de la iniciativa. Aquest funcionament també facilita i promou el joc compartit entre diferents famílies i infants.
Un cop les famílies arribin a la plaça podran jugar directament amb les joguines disposades a terra o demanar-ne alguna del carret, i quan marxin les tornaran i es demanarà la col·laboració en la seva recollida.