S’obre el túnel de les Glòries en sentit Llobregat

07 abril, 2022

L’actuació que ara culmina permet soterrar l’actual trànsit rodat que encara circula per la superfície i generar un nou espai per a la ciutadania lliure de cotxes.

Entre els carrers de Bilbao i Padilla els vehicles no podran circular per la Gran Via en superfície i només es permetrà el pas al trànsit de veïns, serveis, transport públic i vehicles d’emergència, que hauran de desplaçar-se pels laterals.

La nit del 2 al 3 d’abril entra en servei la banda del túnel de les Glòries en sentit Llobregat. D’aquesta manera quedaran oberts els dos sentits del túnel i s’alliberarà així de manera definitiva tot l’espai que ara ocupen els vehicles en superfície. L’actuació permet soterrar el trànsit rodat que circula per la superfície i generar un nou espai per a la ciutadania lliure de cotxes, amb prioritat per als vianants, els veïns i el verd.

Modificacions en la mobilitat actual

L’obertura del túnel en sentit Llobregat comporta modificacions en la mobilitat, la superfície de la plaça de les Glòries queda completament lliure del trànsit privat i es permetrà el pas a vianants, bicicletes i transport públic (autobusos i taxis).

La principal novetat és l’eliminació dels carrils de circulació en superfície que quedaven a la Gran Via, entre el carrer de Bilbao i el carrer de Padilla. En aquest àmbit no hi ha trànsit de pas i només podran desplaçar-se pels laterals els vehicles de veïns, serveis, transport públic o d’emergència (tram Bilbao-Independència i tram Castillejos-Padilla).

Amb la nova configuració viària, els vehicles que circulin pel túnel tenen l’opció en sortir de pujar pel carrer de Padilla (carril dret) o bé pel carrer de la Marina (carril central). En línia recta per la Gran Via, des del carril esquerre, només hi podran circular els autobusos. Abans d’entrar al túnel, a l’altura de la rambla del Poblenou, hi ha una sortida cap al lateral de la Gran Via exclusiva per als autobusos i els taxis. La resta de vehicles que circulin per la C-31 i vulguin accedir al lateral de la Gran Via hauran d’utilitzar la sortida 207 Bac de Roda / Poblenou.

Les modificacions provocaran l’eliminació de l’actual gir des de l’àmbit central de la Gran Via en sentit Llobregat cap al carrer de la Independència. Els vehicles que utilitzaven aquest itinerari per connectar amb el carrer d’Aragó tindran dues opcions: sortir per la sortida 207 Bac de Roda / Poblenou, continuar per Bac de Roda i després girar cap a Aragó o Mallorca, o bé seguir per la C-31 cap a l’interior del túnel i arribar a Aragó a través de Padilla o la Marina.

El carrer de la Llacuna quedarà sense connexió amb la Gran Via en sentit Llobregat i únicament restarà operatiu un carril per accedir al lateral mar, en sentit Besòs (guals i serveis). En el tram entre el carrer de Perú i la Gran Via, el carrer de la Llacuna es pacificarà i es permetrà la circulació només per a ús veïnal i per accedir a la zona de càrrega i descàrrega del centre comercial.